Παρουσίαση του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος

Ο τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Διατροφής είναι ένας από τους τομείς των Επαγγελματικών Λυκείων  (ΕΠΑ.Λ.).
Αναφέρεται στην πρωτογενή γεωργική παραγωγή και στις δραστηριότητες του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα που απορρέουν από αυτήν και συγκεκριμένα τη μεταποίηση και εμπορία των γεωργικών προϊόντων. Τέλος, ο τομέας αναφέρεται και στη σχέση γεωργίας και περιβάλλοντος που είναι πρωταρχικής και θεμελιώδους σημασίας τα τελευταία χρόνια. 


Στη Γ΄ τάξη του 1ου ΕΠΑ.Λ. λειτουργεί η ειδικότητα :

Έργου τοπίου και περιβάλλοντος

Αντιστοιχίες τομέων και ειδικοτήτων του Ν. 3475/2006 και του Ν. 4186/2013

ΕΠΑΛ Ν.3475/2006
Υ.Α 36618/Γ2/2007
ΕΠΑΛ Ν.4186/2013
Ν. 4203/2013
 
 
Τομέας : ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Τομέας : ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Σύγχρονης Επιχειρηματικής Γεωργίας
Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
Τεχνικός Ζωικής Παραγωγής
Έργων Τοπίου και Περιβάλλοντος
Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου
Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων
Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
(νέα ειδικότητα)
Τεχνικός Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών
(νέα ειδικότητα)
Τεχνικός Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος
 
 
 

Σκοπιμότητα - αναγκαιότητα του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Διατροφής

 


 

Ο γεωργικός τομέας της Ελλάδος διαθέτει σημαντικές δυνατότητες, που μπορούν να αξιοποιηθούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι ως σήμερα. Η Ελλάδα διαθέτει ευρεία ποικιλία κλιματικών και εδαφικών συνθηκών, οι οποίες εν πολλοίς ευνοούν τη γεωργική παραγωγή, αφού παρέχουν τη δυνατότητα παραγωγής ενός ευρέως φάσματος γεωργικών προϊόντων, πολύ ευρύτερου από εκείνον των χωρών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης και έχει δυνατότητες να πλεονεκτεί  και από απόψεως ποιότητας και κόστους παραγωγής.

Στη χώρα μας, το ανθρώπινο δυναμικό έχει αυξημένη μέση ηλικία και χαμηλό μέσο επίπεδο εκπαίδευσης. Εν τω μεταξύ ο αριθμός των νέων που εισέρχονται στο γεωργικό επάγγελμα είναι πολύ περιορισμένος, οπότε με τον φυσιολογικό ρυθμό εξόδου ηλικιωμένων, αναμένεται σταδιακή μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στη γεωργία. Η φυσιολογική μείωση του αριθμού μπορεί να αποτελέσει τη βάση του μετασχηματισμού, που έχει ανάγκη η ελληνική γεωργία, ενόψει των πολύπλευρων μεταβολών. .

Ενδιαφέρον για απασχόληση στον ελληνικό γεωργικό τομέα αναμένεται να προκληθεί από δύο κατευθύνσεις. Πρώτον από την αδυναμία του δευτερογενή και του τριτογενή τομέα να απορροφήσουν τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Σήμερα η ανεργία σημειώνει μεγαλύτερα ποσοστά στους νέους, ακόμη και σε εκείνους που διαθέτουν σημαντικά τυπικά προσόντα. Δεύτερον, από την ελκυστικότητα του ίδιου του γεωργικού τομέα, ο οποίος μπορεί να αποδίδει σημαντικά εισοδήματα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ποιότητα ζωής ανώτερη από εκείνη των μεγαλουπόλεων. Το τελευταίο στοιχείο αποτελεί σημαντικό παράγοντα για ένα ποσοστό νέων με αυξημένα τυπικά προσόντα.

Η συμβολή όμως του γεωργικού τομέα στην οικονομία της χώρας δεν περιορίζεται μόνο στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι δραστηριότητες του δευτερογενή και τριτογενή τομέα που απορρέουν ή συνδυάζονται  με αυτήν. Η γεωργική βιομηχανία, δηλαδή ο κλάδος της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων είναι μείζονος σημασίας για την ελληνική οικονομία.

 

  •   Σε κατευθύνσεις και δραστηριότητες γύρω από τους άλλους τομείς παραγωγής. (Επιτυχής θεωρείται η άσκηση της γεωργίας μόνο όταν ενσωματώνει και όλες εκείνες τις δραστηριότητες της εμπορίας των γεωργικών προϊόντων).
  •   Στη σχέση γεωργίας και περιβάλλοντος. (Σε όλες τις ανεπτυγμένες κοινωνίες η ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος ολοένα και αυξάνει, όπως αυξάνει και η προσπάθεια για την άσκηση της γεωργίας με σύγχρονες μεθόδους, ήπιες και φιλικές προς το περιβάλλον).
  •    Σε σύγχρονες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες (Αγροτουρισμός,  Αγροβιοτεχνίες) οι οποίες σε συνδυασμό με  τις γεωργικές, ενδυναμώνουν το γεωργικό εισόδημα της χώρας.

 

Είναι άρα αναγκαία η προετοιμασία ατόμων ικανών να διαχειριστούν τέτοιου είδους γεωργικές επιχειρήσεις.