Α' Ομάδα προσανατολισμού Γεωπονίας, Τροφίμων και Διατροφής   

Αρχές Αγροτικής Παραγωγής

Αρχές Τεχνολογίας Τροφίμων

Άρχες Επιστήμης της Διατροφή - Διαιτολογία

Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Σ.Ε.Π.

 

Β' Τάξη

Φυτοπροστασία

Αμπελουργία

Φ.Μ.Κ.

Γεωργική Παραγωγή

Γεωργική Μηχανική Ι

Αρχές Αγροτικής Οικονομίας

 

Γ΄ Τάξη


Αμπελουργία

Φ.Μ.Κ.

Φυτοπροστασία

Φυτική Παραγωγή

 

Επαγγελματικά Δικαιώματα


Ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ είναι ότι εκτός από το απολυτήριο λυκείου αποκτούν και επαγγελματικά δικαιώματα. Συγκεκριμένα στους αποφοίτους δευτεροβάθμιου κύκλου χορηγείται:

α. Απολυτήριο Λυκείου (ισότιμο με το Απολυτήριο Γενικού Λυκείου) μετά τις ενδοσχολικές εξετάσεις, και

β. Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 3, μετά από ενδοσχολικές εξετάσεις από το ΕΠΑ.Λ..

2. Οι απόφοιτοι της «Τάξης Μαθητείας» λαμβάνουν Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 4 από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον Ο.Α.Ε.Δ. από κοινού, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους

Εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

• Εισαγωγή σε ΤΕΙ

Οι απόφοιτοι του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών ΕΠΑ.Λ., καθώς και όσοι έχουν ισότιμο τίτλο επαγγελματικού λυκείου έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή σε σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Α.Τ.Ε.Ι., σε αντίστοιχες ή συναφείς ειδικότητες του πτυχίου τους και σε ειδικό ποσοστό θέσεων, που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα της Γ΄ τάξης ΕΠΑ.Λ, δύο μαθήματα γενικής παιδείας με συντελεστή βαρύτητας 1,5 και δύο μαθήματα ειδικότητας με συντελεστή βαρύτητας 3,5 τα οποία καθορίζονται με υπουργική απόφαση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διεξάγονται, μετά την απόλυση του μαθητή από το Επαγγελματικό Λύκειο, σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα από την εξεταστέα ύλη της τάξης αυτής που προκύπτουν: Οι ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις μπορούν να επαναλαμβάνονται κατά το ίδιο σχολικό έτος, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν ειδικά αιτιολογημένης γνώμης του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων.

Εισαγωγή σε ΑΤΕΙ

Μαθήματα

Συντελεστής

1ο Μάθημα γενικής παιδείας πχ Νέα Ελληνικά

1,5

2ο Μάθημα γενικής παιδείας πχ Μαθηματικά

1,5

3ο Μάθημα ειδικότητας

3,5

4ο Μάθημα ειδικότητας

3,5



Παράδειγμα: Έστω μαθητής που έχει γράψει 12 και 14 στα μαθήματα γενικής παιδείας και 10 και 15 στα μαθήματα ειδικότητας
12 Χ1,5= 18
14Χ 1,5 = 21
10 Χ 3,5 = 35
15Χ 3,5 = 52,5

Το άθροισμα των βαθμών των 4 μαθημάτων μετά την αναπροσαρμογή είναι 126,5 ο εν λόγω μαθητής έχει συγκεντρώσει 1265 μόρια, αν υποθέσουμε ότι το άριστα είναι το 2000.

Σημείωση: Σε σύγκριση με τα Γενικά Λύκεια είναι πιο εύκολη η εισαγωγή καθώς δεν υπολογίζεται για τους μαθητές των ΕΠΑΛ που στοχεύουν στα ΤΕΙ ο Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης γνωστός ως ΒΠΑ.

• Εισαγωγή στα ΑΕΙ

Φυσικά όσοι το επιθυμούν μπορούν να διαγωνισθούν και για μια θέση στα ΑΕΙ άλλα με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων. Παραθέτουμε το εν λόγω χωρίο που το ορίζει:

Οι απόφοιτοι του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών, καθώς και όσοι έχουν ισότιμο τίτλο επαγγελματικού λυκείου έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και στα Τ.Ε.Ι., με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, που ισχύουν για τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου.

Πρωτογενής τομέας

Ο Νομός είναι ο πλέον γεωργοκτηνοτροφικός νομός της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας.

Η γεωργία της περιοχής χαρακτηρίζεται από έντονο προσανατολισμό στην παραγωγή κτηνοτροφικών φυτών για ζωοτροφές, τα οποία συμβάλουν στην ακαθάριστη γεωργική πρόσοδο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50 %.

Το κυρίαρχο είδος καλλιέργειας, από την άποψη τόσο των εκτάσεων και του προσωπικού που σχετίζονται με αυτό όσο και του όγκου του παραγόμενου προϊόντος, είναι η καλλιέργεια σιτηρών. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η καλλιέργεια φασολιών στην περιοχή της Πρέσπας για τα οποία έχει κατοχυρωθεί το δικαίωμα ονομασίας – προέλευσης (ΠΟΠ).

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα δείχνει να παρουσιάζει ο νομός και στην καλλιέργεια πατάτας. Ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση των ζαχαροτεύτλων, των οποίων η παραγωγή υπόκειται σε ποσοστώσεις, με αποτέλεσμα η κατά έτος παραγωγή να ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που απορροφά το σύνολο της τοπικής παραγωγής.

Υπάρχουν στο νομό δενδρώδεις καλλιέργειες (μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, κεράσια, αμύγδαλα) που εμφανίζουν σχετικό δυναμικό, όχι τόσο από πλευράς στρεμματικών αποδόσεων όσο από πλευράς ποιότητας παραγόμενων προϊόντων.

Αντίστοιχο δυναμικό παρουσιάζουν και οι αμπελοκαλλιέργειες της περιοχής Αμυνταίου. Με έμφαση στην ποικιλία Ξινόμαυρο, η ΕΑΣ Αμυνταίου παράγει κρασί φημισμένης ποιότητας (για το οποίο έχουν εκχωρηθεί δικαιώματα Ονομασίας Προέλευσης) και διαθέτει στην αγορά 11 ετικέτες.

Στον τομέα της κτηνοτροφίας το εκτρεφόμενο ζωικό κεφάλαιο του νομού σήμερα περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα αγροτικά ζωικά είδη. Επικρατούν τα πρόβατα, οι κατσίκες και οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής .

Τα σημαντικότερα δασικά προϊόντα της περιοχής είναι η ξυλεία και βοσκήσιμη ύλη. Όσο αφορά στην ξυλεία τα κύρια παραγόμενα προϊόντα της περιοχής είναι: οξιά, δρυς, καρυδιά.

Στον τομέα της αλιείας τα κύρια είδη αλιευμάτων είναι γριβάδια, τούρνες, γλήνια, πλατίκες, πεταλούδες, τσιρόνια.

 

ΑΜΥΝΤΑΙΟ